Politikai és...egyéb kommentárok/Despre politică şi...alte mici bucurii ale vieţii

Wednesday, January 04, 2012

„Boldogság, gyere haza...”

Óév utolsó- illetve a beköszönő újév első napjaiban, heteiben a romániai (és nemcsak) írott és elektronikus sajtó tele van különböző rangsorolásokkal, toplistákkal, az év „leg-leg” mit tudom én micsodájával vagy kicsodájával stb. Ezeket többé-kevésbé megalapozott felmérések, kutatások, közönségi, olvasói szavazatok-, vagy pusztán a szerkesztők szubjektív véleménye alapján készítik el. Persze, nem feltétlenül a szociológiai kutatások módszertanának kell ezeknek eleget tenniük, inkább amolyan szórakoztató jellegűek, kellemes időtöltést biztosítva az ünnepek alatt tévé, rádió, vagy újság mellett kikapcsolódni vágyóknak. No meg, ilyenkor, uborkaszezonban ezek nagyon is találóak. A baj nem is az ilyenfajta toplistákkal van, hanem inkább a szerzőik által ezekhez hozzáfűzött kommentárokkal, cikkekkel, magyarázó szövegekkel.
A tegnap akadtam rá egy ilyen cikkre egy ismert román hírportálon.
Az írás címe: A boldogság globális barométere: Románia a világ legboldogtalanabb országa. Fidzsi lakosai a legboldogabbak.
A pár soros cikkben a szerző felsorolja a kutatásban résztvevő 58 ország „TOP 5 boldog országait”, mellérendelve a megkérdezettek közül magukat „boldognak” minősítő válaszadók százalékát (Fidzsi 89%, Nigéria 89%, Ghána 82%, Hollandia 81%, Svájc 81%) majd levonja a nagy következtetést: Az utolsó helyezett Románia (28%) a földkerekség legboldogtalanabb helyeként van elkönyvelve.
Mivel az Országos Audiovizuális Tanács kötelezi, a szerző ismerteti részben, és persze tévesen a kutatás módszertanát is. A jó hír az, hogy csatolja a kutatási jelentést, így bárki kénye-kedve szerint böngészheti és levonhatja egy ilyen jellegű felmérésnek a konzekvenciáit.
Nem lett volna számomra meglepetés, ha például a szerző a lekérdezés romániai időszakát kifogásolta volna (Karácsony előtti nagyböjt kellős közepe), hiszen valószínűsíthető, hogy például a disznóvágás és mondjuk Vízkereszt között sokkal nagyobb lett volna a magukat pillanatnyilag „boldognak” nevezők aránya.
Nem egyszer olvastam és olvasom egyes szerzők, netán politikai elemzőként elkönyvelt médiaszereplők ilyenfajta felületes, sok esetben téves elemzéseit, elhamarkodott konklúzióit.
De 2012 választási év Romániában, úgyhogy lesz bőven alkalmunk nyomon követni a hazai politikai barométerek, közvélemény-kutatások médiában való megjelenítését, elemzését.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home