Politikai és...egyéb kommentárok/Despre politică şi...alte mici bucurii ale vieţii

Tuesday, December 06, 2011

De ce „iubesc” România?

Pur şi simplu pentru că e un spaţiu absolut fermecător, un loc în care Caragiale, Ionesco şi Kafka se prind zilnic în horă spre deliciul nostru, simpli privitori din Grădina Carpaţilor.
În „uichendul prelungit” prilejuit de Ziua Naţională supraîncărcată cu depuneri triste de coroane şi cozi vesele la fasolea cu cârnaţi şi la sarmalele de post oferite mulţimii deopotrivă de primarii pedelei cât şi de cei uslaşi, am văzut la antene şi la cele două realităţi o scenă care m-a lăsat mască.
Se făcea că la Timişoara (foarte tare alegerea!) era ditamai o lansare a partidului nou creat (Partidul Social Democrat al Muncitorilor) al „luceafărului huilei”, Miron Cozma, care s-a lăsat cu scandal. Un biet potenţial alegător, revoluţionar încă din primele momente ale acelui decembrie înfierbântat era să o ia în freză când a avut tupeul să-l întrebe pe lider cam cum stă treaba cu mineriadele. Într-un final spiritele s-au liniştit, Cozma şi-a ţinut faimosul discurs, urmat de o încheiere apoteotică: el îşi savura momentele de glorie iar „mulţimea” scanda din răsputeri „Cozma preşedinte! Cozma preşedinte! pe fundalul sonor al Imnului Golanilor din Piaţa Universităţii. Muzica: Vali Sterian, Text: Cristian Paţurcă (care pesemne se învârtea în mormânt ca titirezu). Ne mai amintim, nu? „Mai bine haimana, decât trădător, mai bine huligan, decât dictator, mai bine golan, decât activist, mai bine mort, decât comunist.”
Bravos, naţiune! Halal să-ţi fie...
Apoi, mai deunăzi, Adrian Severin, îl ştiţi nu, europarlamentarul „mită contra amendamente” a susţinut o conferinţă cu titlul „Istoria şi mitologia excepţionalismului corupţiei româneşti”. Foarte tare!
Dar să nu ne mirăm, căci pe aceste meleaguri foşti activişti şi securişti condamnă comunismul, regele e purtat pe braţe de cei care l-au fugărit prin anii ’90, avocaţi-turnători ne dau lecţii seară de seară la televizor despre moralitate, Monica Tatoiu ţine discursuri despre criza ideologiilor politice şi câte şi mai câte.
Aşadar, nu m-ar surprinde deloc dacă în zilele următoare am afla la televiziunile de ştiri cum că, ştiu eu, Bianca lu’ Bote sau, Doamne iartă-mă, Laura Andreşan strâng de zor semnături pentru lansarea proiectului „Salvaţi vedetele virgine”!

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home